, ,

10 kerst leftovers die je kunt gebruiken in je ontbijt of lunch

Kerst is weer voorbij. Ik hoop dat jullie fijne dagen hebben gehad met heerlijk eten. Van al die lekker hapjes blijven eigenlijk altijd wel restjes over. Zonde om daar niks mee te doen. Daarom 10 kerst leftovers die je kunt gebruiken in je ontbijt of lunch!

1. (Zoete) aardappel

Zoete aardappels frietjes of aardappelgratin zijn vast voorbij gekomen tijdens kerst. Grote kans dat je hier dus nog wat van over hebt. Gebruik het in een salade of een goedgevulde frittata. Of probeer deze zoete aardappelkoekjes met tonijn eens!

2. Restjes vlees/vis

Er is vast kip of ander gebraad de oven in gegaan. En gerookte zalm en garnalencocktails ontbreken eigelijk ook nooit met kerst. Restjes kip, kun je bijvoorbeeld prima verwerken in een salade of een goedgevulde soep. Met restjes gerookte zalm of garnalen maak je een lekkere wrap of dit heerlijke röstitorentje.

3. Kaas

Kaasplankjes vliegen je ook om de oren tijdens kerst. Grote kans dat je restjes van verschillende kaassoorten over hebt. Ideaal in een salade (bijvoorbeeld deze salade met geitenkaas en courgette) of gebruik het ‘s ochtends in een omelet.

4. Groenten

Van overgebleven groenten maak je een heerlijke soep, bijvoorbeeld deze spicy pompoensoep of een van deze gazpacho recepten.

5. Verse kruiden

Gooi door een salade of maak er bijvoorbeeld kruidenboter van. Of gebruik als garnering in een soep of maak je roerei er net wat lekkerder mee!

6. Fruit

Ideaal als ontbijt. Doe het door de yoghurt, een acai bowl of bij havermout (of havermoutrolletjes ;-)). Of maak er een smoothie van. Ook kun je het als tussendoortje gebruiken of in een salade.

7. Brood en pasta

Grote kans dat je brood of pasta over hebt. Van brood kun je bijvoorbeeld eigengemaakte croutons voor in een soep of maak een broodsalade (panzanella). Leftover pasta is ideaal in een salade, frittata of soep.

8. Rijst, quinoa en andere granen/zaden

Ook een bijgerecht waar je altijd wel iets van overhoudt. Maak bijvoorbeeld deze quinoa ontbijtmuffins of gebruik als vulling in een rijstrolletje.

9. Noten

Net als fruit ideaal in je ontbijt (yoghurt, havermout etc) of als gezond tussendoortje. Ook geven ze een extra bite in een salade.

10. Spreads, tapenades en andere leftover hapjes

Je hebt vast nog verschillende spreads, tapenades en andere hapjes over. Maak deze lekker op tijdens de lunch!

 

Lees ook!

One comment

Laat een reactie achter!

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Wis