,

2x recept gezonde kruidnoten van spelt

Sinterklaas is al weer een tijdje in het land, dus dat betekent weer lekker snoepen! Waarschijnlijk staan er op kantoor of je werkplek ook weer schaaltjes kruidnoten en is het begrijpelijk dat je de verleiding niet kunt weerstaan. Maar ik heb een gezonder alternatief voor je!

Deze kruidnoten van spelt zijn een stuk gezonder. Door het volkoren speltmeel zijn ze een stuk voedzamer, ze bevatten veel minder suiker én bevatten gezondere vetten, namelijk: kokosolie.

Ga jij ze ook maken? Ik maakte een choco-dadel (altijd goed!) en een cashew-cranberry variant. Smullen!

TIP:

“In een afgesloten doos of trommel kun je de kruidnoten prima een weekje bewaren!”

 

HOE MAAK JE HET?

Ingrediënten (voor 40-50 kruidnoten)

Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden / 15 minuten bakken

Basis:

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram kokosolie, gesmolten
  • 75 ml honing
  • 4 eetlepels amandelmelk
  • 3 theelepels koekkruiden
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder

Choco-dadel kruidnoten:

  • 4 grote dadels (fijn gehakt of gemalen)
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 100 gram pure chocolade, gesmolten (dit om over de kruidnoten te sprenkelen nadat ze zijn afgebakken)

Cashew-cranberry kruidnoten:

  • 1 handje cashewnoten
  • 1 handje cranberries
  • 2 grote dadels

Maal fijn met een keukenmachine of hak heel fijn.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe het meel in een grote kom en roer hier de koekkruiden, zout en wijnsteenbakpoeder door. Voeg vervolgens de kokosolie, honing en amandelmelk toe. Roer door elkaar.
  3. Voeg ook de ingrediënten toe voor de kruidnoten naar keuze.
  4. Kneed tot een stevig deeg en maak er een bal van. Leg voor 20 minuten in de koelkast
  5. Kneed het deeg tot kleine balletjes en druk een beetje plat.
  6. Leg alle kruidnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak voor +/- 15 minuten in de oven.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten doos of  trommel. Maak je de choco-dadel kruidnoten? Dan besprenkel je de kruidnoten nog even met gesmolten chocolade.

Fijne Sinterklaas!

Lees ook!

Laat een reactie achter!

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Wis