, , ,

3x gazpacho anders

Nee! We willen nog geen afscheid nemen van de zomer. Gelukkig zijn er in september vaak nog genoeg mooie dagen. Op zo’n moment is een gazpacho natuurlijk heerlijk. Lekker verfrissend en je krijgt lekker veel vitamientjes binnen!

Gazpacho heb ik leren eten in Spanje, in Andalusië wordt het het meeste gegeten. Mijn oma maakte het vroeger altijd voor ons als we bij hun waren in de zomer. Op een bloedhete dag is het echt heerlijk!

Meeneemtip:

Door de zuren in de gazpacho blijft deze 2 tot 3 dagen goed. In een glazen fles of pot neem je het makkelijk mee als lunch!
Mijn oma deed de porties in kleine glazen flesjes (bv. cola of bierflesje), zodat je het makkelijk en snel kon koelen in de koelkast.

Het recept dat mijn oma maakte was het meest bekende recept: gazpacho ‘andaluz’, maar wat variatie kan natuurlijk geen kwaad. Daarom drie recepten om een keer wat anders uit te proberen:

    Ingrediënten (2 personen):

    • 2 bieten
    • 1/2 rode ui
    • 1 teentje knoflook
    • 1/2 komkommer
    • Paar takjes verse dille
    • 1 eetlepel sherryazijn (eventueel meer naar smaak)
    • Zout en peper
    • Toppings: stukjes avocado, stukjes komkommer, stukjes biet, yoghurt, olijfolie, dille

    Bereiding:

    1. Kook de bieten (45 – 60 minuten)
    2. Laat afkoelen, bewaar wat van het kookvocht (2 cups).
    3. Haal de schil van de bieten af en doe deze in stukken in de blender, samen met het kookvocht.
    4. Voeg daar aan toe: de komkommer (grove stukken) de halve rode ui in stukjes, het teentje knoflook, dille, sherryazijn en zout en peper.
    5. Blenden tot het glad is en voeg eventueel meer azijn en zout en peper toe.
    6. Laat de gazpacho koelen in de koelkast.
    7. Serveer met de toppings.

    Ingrediënten (2 personen):

    • 1 kleine ui (in stukjes)
    • 1 teentje knoflook
    • 1 tak bleekselderij (in stukjes)
    • 1/2 komkommer (in stukjes)
    • 1/2 rode paprika (in stukjes)
    • 2 wortels (in stukjes)
    • 2 tomaten (in stukjes)
    • 1 eetlepel sherryazijn (eventueel meer naar smaak)
    • 1 eetlepel extra virgin olijfolie (eventueel meer naar smaak)
    • 1 cup water
    • 1 theelepel harissa
    • 1 eetlepel amandelmeel
    • Zout en peper
    • Toppings: verse koriander

    Bereiding:

    1. Doe alles in de blender (behalve de koriander) en blend glad, eventueel in 2 rondes (als het niet allemaal past in de blender)
    2. Voeg eventueel meer azijn, olie en zout en peper toe.
    3. Laat de gazpacho koelen in de koelkast.
    4. Serveer met verse koriander

    Ingrediënten:

    • 1/2 ananas (in stukjes)
    • 1 cup groentebouillon
    • 1 komkommer (in stukjes)
    • 1/2 ui (in stukjes)
    • 1 teentje knoflook
    • 1 jalapeño peper (ontzaad, in stukjes)
    • 1/2 bosje platte peterselie (grof gehakt)
    • Sap van 1 limoen
    • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
    • Zout en peper
    • Toppings: platte peterselie

    Bereiding:

      1. Doe alles in de blender en blend glad, eventueel in 2 rondes (als het niet allemaal past in de blender)
      2. Voeg eventueel meer olie en zout en peper toe.
      3. Laat de gazpacho koelen in de koelkast.
      4. Serveer met de platte peterselie

     

    Lees ook!

    Laat een reactie achter!

    Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Wis