, , ,

Gezonde scones van spelt met wortel, noten en rozijnen

Morgen is het Pasen! Je gaat vast een heerlijk paasontbijt maken of aanschuiven bij een paasbrunch. Deze gezonde scones kunnen daar niet aan ontbreken!

Scones zijn natuurlijk heerlijk, maar van origine niet erg gezond. Daarom heb ik een gezonder recept bedacht met volkoren speltmeel. Daarnaast zitten er noten, rozijnen en wortel in. Dit geeft een ‘carrot cake’ effect, echt superlekker al zeg ik het zelf :-).

Normaal krijg je clotted cream bij je scones, maar dit is nogal vet natuurlijk. Daarom heb ik kwark gebruikt, prima alternatief! Lemon curd heb ik wel gewoon gebruikt, daar zitten wel wat suikers in natuurlijk, maar je hoeft er niet veel van te gebruiken. Wil je dit echt vervangen dan zou je wat honing en citroensap door je kwark kunnen mengen, dan heb toch de citroensmaak!

Naast morgen bij de het paasontbijt of -brunch zijn deze scones ook prima als gezond ontbijt of tussendoortje. Ik zeg: ga deze gezonde scones ook eens maken!

BEWAARTIP:

“Je kunt de scones een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos of je vriest ze in voor later, ze zijn namelijk ook ideaal als tussendoortje mee naar werk!”

Wat gaan jullie allemaal voor lekkers maken met Pasen?

HOE MAAK JE HET?


 
 
Gezonde scones van spelt met wortel, noten en rozijnen voor bij de paasbrunch
 
Bereidingstijd: 20 minuutjes
Benodigdheden: bakplaat

Ingrediënten (voor 8 scones)

  • 180 gram volkoren speltmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 40 gram roomboter, koud en in blokjes
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • 3 eetlepel honing (of ander zoetmiddel)
  • 50 ml melk (ik gebruike havermelk)
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1 flinke hand rozijnen
  • 1/2 wortel, geraspt
  • 1 flinke hand gemengde noten, gehakt in kleinere stukjes
  • Wat kwark en lemon curd voor erbij

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en leg vast een bakplaat klaar met bakpapier.
  2. Meng in een kom het speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout goed door elkaar.
  3. Meng met een vork de roomboter door het meel totdat er er een soort kruimels ontstaan.
  4. Voeg daarna de yoghurt, honing, 3 eetlepels melk en vanille essence toe en meng goed. Schep vervolgens nog de rozijnen, wortel en noten erdoorheen.
  5. Vorm op de bakplaat een ronde, platte vorm van het deeg van 2 á 3 cm. Doe met een kwastje nog wat melk op de bovenkant van het deeg.
  6. Snijd het deeg met een mes in 8 gelijke punten, zo kun je het scones straks makkelijk afbreken.
  7. Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten tot de de scones goudbruin kleuren.

Fijne Pasen!!

Lees ook!

Laat een reactie achter!

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Wis